Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Technika
Temat: Metody konserwacji i przechowywania żywności.
Zapoznaj się z materiałem:
https://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/leksykon-ekologii-i-ochrony-srodowiska/konserwacja-zywnosci
Zadanie 1
Napisz jakie są cele utrwalania żywności. (opisz albo wymień od myślników min. 4)
Zadanie 2
Uzupełnij rysunki, wpisując odpowiednie symbole metod konserwacji lub ich nazwy.
Zaproponuj własne ikony do wpisanych haseł.
Zadanie 3
Korzystając z instrukcji obsługi chłodziarko-zamrażarki, wyszukaj wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania produktów. Wypisz kilka (4-5) z instrukcji, jaką posiadasz w domu. Jeżeli nie posiadasz instrukcji obsługi wypisz z dowolnej instrukcji wyszukanej w internecie.
Temat jest na dwie jednostki lekcyjne. Po wykonaniu całości zadania prześlij na maila.