Klasa VII-VIII

Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Technika

Temat: Metody konserwacji i przechowywania żywności.

Zapoznaj się z materiałem:

https://www.ekologia.pl/wiedza/slowniki/leksykon-ekologii-i-ochrony-srodowiska/konserwacja-zywnosci

Zadanie 1

Napisz jakie są cele utrwalania żywności. (opisz albo wymień od myślników min. 4)

Zadanie 2

Uzupełnij rysunki, wpisując odpowiednie symbole metod konserwacji lub ich nazwy.

Zaproponuj własne ikony do wpisanych haseł.

Zadanie 3

Korzystając z instrukcji obsługi chłodziarko-zamrażarki, wyszukaj wskazówki dotyczące prawidłowego przechowywania produktów. Wypisz kilka (4-5) z instrukcji, jaką posiadasz w domu. Jeżeli nie posiadasz instrukcji obsługi wypisz z dowolnej instrukcji wyszukanej w internecie.

Temat jest na dwie jednostki lekcyjne. Po wykonaniu całości zadania prześlij na maila.

Related posts

Leave a Comment

Skip to content